Yeni Ülke Yayınları’nın Türkiye Komünist Partisi’nin 100.Yılı nedeniyle hazırladığı “TKP’nin 100 Yılı: Dünümüz, Bugünümüz, Yarınımız” kitabı okurlarıyla buluştu.
TKP’nin 100 yıllık tarihindeki önemli siyasal çalışmaların ve verilen mücadelelerin de özetlendiği kitap, bu çalışma ve mücadelelere eğilen farklı makalelerden oluşuyor. TKP’nin tarihindeki bazı öncü kadroların portrelerinin de aktarıldığı kitabın TKP’nin 100 yıllık tarihinin köşe taşlarının bütünlüklü bir okumasını sağlaması, 100 yılın deneyiminin bugünkü sosyalizm mücadelesiyle sağlıklı bağlar kurması noktasında işlev görmesi bekleniyor.
Kitabın sunuş yazısının bir kısmında şunlar söyleniyor:
“Türkiye Komünist Partisi yüz yaşında. Yüz yılın mücadele deneyimi, yarattıkları, ürettikleri, eksiklikler, yarım kalanlar, bugüne kalanlar, unutulanlar, hep hatırlananlar ve daha birçoğu bir asırlık büyük bir miras artık. Bu mirası bir bütün olarak nasıl ele alacağız? Sorunun yanıtı bir yanıyla oldukça kolay (ve doğru), fakat başka bir yanıyla, bu mirası sahiplenen öznelerin güncel politik pozisyonları ve birbirlerine olan mesafeleriyle ele alınırsa ortaya zorluklar çıkıyor. Öyle ki, bazen, ortaya “hangi TKP?” sorusu bile çıkabiliyor.
Miras, siyasi mücadele içerisinde “devredilen/bırakılan” değil “sahiplenilen/hak edilen” bir olgudur. Şüphesiz, siyasi mücadeleyi yürüten öznenin teorik-ideolojik bütünlüğü kendine bir kanal yaratıyor ve kendinden sonra gelenleri de biçimlendiriyor. Bu anlamıyla, mirası sahiplenen açısından, bütünlüğü ifade eden o kanalın da sahiplenilmesi gerekiyor. Peki öyleyse, TKP’nin 100 yıllık mirasını sahiplenenler bu bütünlüğü nerede görüyorlar?
Elinizdeki kitap bu soruya yanıt arıyor.”