İnsanlığın kendini ifade ettiği en önemli ve evrensel dillerden biri de müziktir. Elinizdeki kitap bu alanda üretilmiş binlerce çalışma arasında önemli ve farklı bir noktayı işaret ediyor.
Yazar kitapta, aydınlanma çağından Ekim Devrimi’ne, İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar politik müziğe geniş bir perspektifte bakıyor. Yalnızca müziği değil; bağlı politik ilişkileri, dönemleri, müzisyenleri, coğrafyaları ve beraberindeki tartışmaları örneklendirerek okuyucuya sunuyor. Bu bağlam; devrimci, eleştirel ve gerektiğinde özeleştirel bir bakış açısı ile çözümleniyor.
Martin Luther’in ilahileri, Bertol Brecht ve Hanns Eisler’in üretimleri, Avusturya İşçi Marşı, Çav Bella, Venseremos gibi örnekleri dönemin politik ve toplumsal koşulları ile ele alan yazar, ülkemizde vücut bulan TKP Marşı, Onbeşlere Ağıt, 1 Mayıs Marşı, Beyazıt Marşı gibi birçok marşı da söz yazarı, hikayeleri ve bestecilerine yer vererek okuyucusuna sunuyor. (Örneklemelere eser notasyonlarının altındaki karekodlardan ulaşabilirsiniz.)
Köy Enstitüleri ve Halkevleri’ne kitabında önemle dikkat çeken yazar, yakın döneme ilişkin olarak Ahmet Kaya, Grup Yorum ve Kardeş Türküler gibi birçok figüre de yer veriyor.
“Sol”1,2,3… arşiv niteliğinde olmakla birlikte, aynı zamanda insanlığın tüm dönemeçlerine notalarla ve dizelerle tanıklık eden ve belgeleyen bir yapıt.
Ölümünden kısa bir süre önce kitap hakkında bilgilendirilen ve bilgilerine başvurulan büyük usta Timur Selçuk tarafından bu esere yapılan değerlendirme ile bitirelim:
“ALANINDA YAZILMIŞ İLK VE TEK KİTAP OLACAĞINA EMİNİM!"